Com a consumidores, tenim poder per transformar el món a través del nostre consum quotidià, i també la responsabilitat d’exigir que les grans empreses i els governs assumeixin compromisos socials i ambientals.

Cafè, xocolata, roba, electrònica, bancs i assegurances… informa’t sobre com s’han fet els productes que compres i aposta per aquells que s’han fet amb criteris respectuosos amb les persones i el medi ambient.

Què és el Comerç Just i com reconèixer-lo?

El comerç just és una relació comercial internacional basada en el diàleg, la transparència i el respecte, on es treballa sota criteris de justicía social i sostenibilitat econòmica i ambiental. Es regeix per 10 principis transformadors. Endinsa’t en els següents apartats per saber-ne més i per aprendre a reconèixer-ho.

Vídeo

I tu, què tries? Jo trio comerç just!

Que els teus diners pensin com tu

Els bancs i les asseguradores no són neutrals: inverteixen els nostres diners en projectes que configuren el sistema econòmic i social en què vivim. I tu, per quin model apostes?

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Banca ètica o convencional?

Que la xocolata no amargui la vida a ningú

Explotació infantil, deforestació i pobresa són els trets diferencials de la indústria del cacau, però existeix una altra forma de produir.

Vídeo interactiu

I tu, què tries? El més barat del súper o cacau de comerç just?

Omple la teva tassa de valors

Cada dia es consumeixen més de 1600 milions de tasses de cafè al món. Però…què s’amaga en el fons de la teva tassa?

Infografia

I tu, què tries? Cafè de comerç just o de producció intensiva?

Ets conscient del teu impacte ambiental?

Sabem quina és la nostra petjada ecològica? Quines accions del dia a dia podem fer per tal de reduir-lo? El transport en seria una, i també podem tenir en compte l’impacte del nostre consum. Generem formes de consum curoses amb el medi ambient i basades en circuits de comercialització curta (sempre que es pugui). 

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Cotxe o caminar?

El coneixement ens fa lliures

Apostem per editorials i mitjans transformadors! Projectes que es relacionen seguint la lògica de la intercooperació i no de la competència, que ens fan pensar i ser crítiques,  que denuncien les injustícies del sistema i que donen veu a totes aquelles que, sovint des dels marges, volem un canvi econòmic i social.

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Llibreria de barri o multinacional?

Coneixes les vides que vestim?

Tot i que la indústria tèxtil convencional segueix promovent un model insostenible com el de la fast fashion, també existeixen iniciatives i projectes cooperatius a Catalunya i als països del sud global que fan possible vestir sense vulnerar drets humans ni ambientals.

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Fast fashion o roba sostenible?

Si vols donar suport al comerç local…

Fuig de les multinacionals…! Si volem cuidar el barri i les veïnes, rebutgem les grans multinacionals de venda en línia i apostem pel comerç local que dona vida al nostre entorn. 

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Cafeteria de barri o gran cadena?

El dret a la sobirania alimentària

La Sobirania alimentària, la diversificació productiva i el comerç just són apostes necessàries per construir sistemes alimentaris més sostenibles i resilients. Recuperació de llavors tradicionals, diversificació de conreus, lluitar contra organismes genèticament modificats o mantenir la qualitat de l’aigua o de la terra són prioritats. En vols saber més?

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Tomàquet agroecològic o el més bonic del súper?

Què hi ha darrere del teu mòbil?

Tot i que l’electrònica 100% justa encara no existeix, tenim a l’abast opcions per reduir l’impacte ambiental dels nostres aparells electrònics i per inicidir-hi en la lluita contra les vulneracions de drets humans.  

Vídeo interactiu

I tu, què tries? Electrònica justa o injusta?

Recursos pedagògics per a totes les edats

Si ets educadora i vols treballar amb infants i joves temàtiques que els facin reflexionar i debatre sobre les injustícies del sistema però també sobre les alternatives que tenim a l’abast, remena aquests recursos per educar a través del joc i l’experimentació.