Com a consumidores, tenim poder per transformar el món a través del nostre consum quotidià, i també la responsabilitat d’exigir que les grans empreses i els governs assumeixin compromisos socials i ambientals.

EN DANSA AMB EL COMERÇ JUST

La música és un llenguatge universal per expressar emocions, maneres de pensar i sentiments. Permet crear connexions entre persones que volen compartir el que estan sentint i, quan acompanya les paraules, intensifica el seu poder. Així, a través de la música, es pot promoure l’empatia, la solidaritat, la justícia…

Precisament per aquesta raó, enguany hem decidit apostar per la música per transmetre els valors del comerç just. Hem preparat un recull de cançons transformadores vinculades a l’impacte del nostre consum per crear consciència sobre la importància de prioritzar les persones i el planeta per davant d’altres qüestions. Totes les cançons són ballables i s’han fet arribar a nombroses escoles de música per animar el professorat i l’alumnat a muntar una coreografia amb alguna d’elles.

També us presentem tres cançons que hem fet amb grups de joves.

  • Futur Just: va guanyar el segon premi del concurs de Hip Hop per la Pau al 2022. L’Arnau Perez, en Rama Andrada i en Lau Tejada són els autors i compositors, i han col·laborat amb les ballarines de So Fresh.
  • Qui fabrica, qui consumeix? Joves de El Lokal, Terrassa.
  • Sobreexplotats: Joves de l’Institut Lluis Peguera, Manresa.

 

LA RUTA DEL COMERÇ JUST

Aquest any volem apropar el comerç just a la ciutadania de la mà d’una persona productora de comerç just.

La Laura Lopez és filla de productors de la Cooperativa de Sucre de Canya de Comerç Just Manduvirà, de Paraguai. Treballa al departament de projectes, sent especialista en projectes cooperatius socials i rurals. Estudiant d’ingenieria ambiental, ha estat molt implicada en projectes relacionats amb el Canvi Climàtic.

“Quan veus un paquet de sucre o de cafè de Comerç Just no et pares a pensar-ho, però sí, aquest sucre o aquest cafè realment canvia vides.” – Laura Lopez.

ACTE CENTRAL

  • 16 de Maig de 10-12h a la Biblioteca Garcia Marquez de Barcelona.

ALIMENTS AMB JUSTÍCIA:
CAFÈ-COL·LOQUI

  • 5 de Maig a les 18h. Argentona.
  • 6 de Maig a les18h: La Peixateria. Carrer de Barcelona, 50, Mataró (amb la col·laboració de la Fundació Tercer Món Mataró).
  • 7 de Maig  a les 18h: Biblioteca Municipal Josep Picola. Carrer de les Mudes, Sant Joan de les Abadesses.
  • 9 de Maig a les 18h. Biblioteca pública de Lleida. Rambla d’Aragó, 10, Lleida.
  • 13 de Maig, Fem Cadena.
  • 17 de Maig a les 19h. Biblioteca Marcel·lí Domingo. Carrer de la Mercè, 6, Tortosa.

SPEAKING CORNER

  • 14 de Maig, de 10-14h i de 15-14h. Festa del Comerç Just de l’Universitat de Girona. Davant de la Biblioteca del campus Montilivi.

 

RACONS DE LECTURA DE COMERÇ JUST

Desenes de biblioteques de Catalunya s’han sumat al mes mundial del comerç just per oferir lectures i conta-contes sobre la temàtica per a grans i petites. Busca la que tinguis més a prop i endinsa’t en les lectures transformadores.

Aquest any s’han afegit molts centres educatius , que han tingut un Racó de Lectura de Comerç Just dins les seves biblioteques.

 Al mapa trobaràs totes les biblioteques també les activitats de comerç just que organitzen els mercats municipals.

RECURSOS

Com a consumidores, tenim poder per transformar el món a través del nostre consum quotidià, i també la responsabilitat d’exigir que les grans empreses i els governs assumeixin compromisos socials i ambientals.
Cafè, xocolata, roba, electrònica, bancs i assegurances… informa’t sobre com s’han fet els productes que compres i aposta per aquells que s’han fet amb criteris respectuosos amb les persones i el medi ambient